~SaHaBaT SaYa~

Sunday, 24 April 2011

Permainan Zaman Kanak2



Assalamualaikum & selamat ptg ahad semua!!
Di ptg ahad yg mulia ni Ida nak share 1 entry yg Ida rasa mcm best je..Hehehe..Angkat bakul sendiri la pulak..X kisah lah..Saja nak mengembalikan nostalgia zaman dulu2..
Korang semua ingat lg x apa permainan zaman kanak2 korang?Mesti best kan?Sambil2 duk termenung dlm hujan ni apa kata kita share permainan yg pernah kita main zaman kanak2..Terkenang zaman dulu2..
Adik2 sume, akak Ida nak ajar tentang permainan tradisional ye..


Ida ingat lg waktu zaman kanak2 Ida selalu main 'Lompat Tali'..Sorang pegang hujung kanan, sorang pegang hujung kiri, pastu beberapa org lagi akan lari2 sambil lompat tali yg di perbuat drpd getah..Ada step2 dia lagi tau..Dr bawah kaki getah tu naik ke lutut sampailah ke kepala..Sape yg lepas lompat tali time kat kepala tu dia la menang..


'Tikam Guli'..Guli akan di letakkan di tgh2 bulatan yg dilukis mengikut jumlah yg di tetapkan, pastu ramai2 kena lah baling guli tu dgn guli lain sampai guli dlm bulatan tu terkeluar..Kalau x terkeluar org tu di kira kalah..Ahli pasukan dia kena la tolong tikamkan sampai terkeluar..Kalau x kumpulan tu kalah..Main ni kena ramai org & memerlukan guli yg banyak..Kira borong habis lah guli yg ada kat kedai runcit pak cik tu..Hehee..


Main congkak guna biji getah..Mula2 kena cari dulu biji getah tu bg sesiapa yg ada kebun lah..Kalau x de main guna guli je..Tp yg lagi best kalau main dlm lubang tanah..Kena korek dulu tanah tu sampai berbentuk bulat..Habis lah kotor tgn ngan baju..Tp best..Hehehe..


Batu seremban..Main guna guli atau batu..Ckp kan 7 biji pastu tabur, pilih salah 1 batu nak di jadikan ibu, pastu lambung batu ibu tu sambil kutip batu2 yg selebihnya ikut step 1 biji batu, 2 biji batu & 3 biji batu..Tp zaman skrg ni org dah x pakai batu dah..Pakai pasir yg di sumbatkan dlm kain..Kain tu pun x de lah besar sgt..Besar2 batu ni je..


Main konda kondi..Letak 1 kayu melintang atas sebuah lubang pastu ketuk kayu tu guna kayu panjang supaya  kayu atas lubang tadi melambung..Pastu kena smash kayu yg melambung tu..
Tu je la yg Ida ingat & main..Selebihnya lupa dah..

Haa..Sape pernah main?Best kan?Tp zaman skrg dah x de bende2 tu sume..Zaman skrg yg ada PS 2, FB, MySpace & segala game2 yg ada dlm internet tu betul x?Kanak2 yg still tinggal kat kampung2 mesti main lagi kot semua permainan ni..
Sebenarnya x kisah jd kanak2 di zaman mana sekali pun..Asalkan kita tahu menghargai zaman kanak2 kita..Gunakan sepenuhnya selagi bergelar kanak2..Sbb bg Ida zaman kanak2 adalah zaman yg paling best sekali..Rasa nak je cipta mesin mcm dlm cita X-Xray tu supaya dpt kembali ke zaman kanak2..Rugi tau kalau x enjoy sepenuhnya masa jd kanak2..
Sbb zaman tu cuma dtg sekali je seumur hidup..
X payah fikir apa2..Main je..
Best........ (^_^)

3 comments:

  1. kt blog sy pn ad post psl menan zmn knak2 neh.hehe..mmg rindu..best sgt jdk dak2 dlu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...